Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030
#EstrategiaAlimentacioSostenible Cap a la transformació del sistema alimentari
Objectiu 3. Promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones
- Tot i identificar certs canvis de tendència, a Barcelona s’ha incrementat el consum d’aliments processats i rics en greixos saturats, sucre i sal i se segueix constatant un excessiu consum de carn, begudes ensucrades i menjar ràpid.
- La prevalença de l’obesitat infantil a la ciutat de Barcelona és del 7% en infants de 3-4 anys, un 12,7% en infants de 8-9 anys i un 6,5% en adolescents. En tots els grups d’edat l’obesitat és més freqüent en els districtes de menor renda econòmica.
- Un 90% dels centres d’ensenyament públics encara no ofereixen setmanalment cap proteic vegetal com a segon plat, sense implementar així les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
- La distribució territorial del comerç alimentari evidencia diferències en volum, diversitat i tipologies d’aliments, generant diferents entorns alimentaris a la ciutat. No es garanteix l’accés físic, econòmic i culturalment adequat a l’alimentació saludable i sostenible a tota la ciutadania.
- L’accés l’alimentació saludable i sostenible a Barcelona és desigual. Segueix existint població que no pot accedir a aliments suficients en qualitat i quantitat per un desenvolupament normal de la seva vida, és a dir, pateix inseguretat alimentària. En alguns barris més del 20% de la població pateix aquesta condició. A més durant la crisi sanitària de la covid-19 ha augmentat aquest nombre.
Què creus que cal fer des de la ciutat per promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones?
Quines són les línies de treball a desenvolupar? Quines propostes de projectes o accions concretes ens poden permetre aplicar aquestes línies de treball? Quins agents clau cal mobilitzar? Quines alertes hem de considerar?
Abans de respondre us recomanem consultar la fitxa d'aquest objectiu.
El debat es va tancar el 14/06/2023 10:53 amb aquestes conclusions:
¡Moltes gràcies per totes les aportacions! Les hem recollit totes i us hem donat resposta.
📝 Consulta l'informe de les respostes a les propostes rebudes.
Pots consultar també els Informes finals:
🔔 Dossier executiu resum de l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030.
📄 Informe final dels resultats del Procés Participatiu de l'Estratègia d'Alimentació Sostenible Barcelona 2030.
Per participar cal que estiguis registrada a la plataforma. Si encara no ho estàs, REGISTRA'T!
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Conversa amb aureli
Fer acords amb el comerç de proximitat,
• Limitar/informar la venda de productes alts en sucre i greixos saturats, en la rodalia dels col•legis a menors d’edat.
• Aplicar el codi "NUTRI-SCORE" o semblant, en les etiquetes de preu dels expositors, ja que tots els fabricants no ho compleixen.
• I fer formació en els col•legis, casals d'avis i altres per a coneguin el seu significat.
Bon dia, Aureli, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació respecte a l'objectiu 3! Tindrem en compte les teves tres propostes de treball i les intentarem encabir en l'estratègia en què estem treballant.
Hola Aureli,
Estoy completamente de acuerdo contigo cuando apuntas la necesidad de invertir esfuerzos en el ámbito escolar, sobre todo en lo relativo a la alimentación escolar con productos de proximidad y a la necesidad de informar a las nuevas generaciones. Sin embargo, como nutricionista no estoy nada de acuerdo con el sistema NUTRI-SCORE. Este modelo francés evalúa los productos bajos criterios muy precisos que a veces dan resultados ridículos como categorizar el aceite de oliva virgen con una D (malo) y una Cocacola con una B (apto/correcto). Lo cual refuerza ideas completamente erróneas. Este es solo un ejemplo, pero hay muchos otros! Desde aquí animo a la Generalitat a crear su propio modelo basado en criterios más lógicos, saludables y sostenibles.
Hola, Marta, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació i continuar amb el fil del debat.
Carregant els comentaris ...