Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030
#EstrategiaAlimentacioSostenible Cap a la transformació del sistema alimentari
Objectiu 3. Promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones
04
Maig
09:00
12
Juny
22:55
Darrer comentari de
Participants
9
Grups
0
Referència: BCN-DEBA-2022-05-158
Versió 36 (de 36) veure altres versions
- Tot i identificar certs canvis de tendència, a Barcelona s’ha incrementat el consum d’aliments processats i rics en greixos saturats, sucre i sal i se segueix constatant un excessiu consum de carn, begudes ensucrades i menjar ràpid.
- La prevalença de l’obesitat infantil a la ciutat de Barcelona és del 7% en infants de 3-4 anys, un 12,7% en infants de 8-9 anys i un 6,5% en adolescents. En tots els grups d’edat l’obesitat és més freqüent en els districtes de menor renda econòmica.
- Un 90% dels centres d’ensenyament públics encara no ofereixen setmanalment cap proteic vegetal com a segon plat, sense implementar així les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
- La distribució territorial del comerç alimentari evidencia diferències en volum, diversitat i tipologies d’aliments, generant diferents entorns alimentaris a la ciutat. No es garanteix l’accés físic, econòmic i culturalment adequat a l’alimentació saludable i sostenible a tota la ciutadania.
- L’accés l’alimentació saludable i sostenible a Barcelona és desigual. Segueix existint població que no pot accedir a aliments suficients en qualitat i quantitat per un desenvolupament normal de la seva vida, és a dir, pateix inseguretat alimentària. En alguns barris més del 20% de la població pateix aquesta condició. A més durant la crisi sanitària de la covid-19 ha augmentat aquest nombre.
Què creus que cal fer des de la ciutat per promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones?
Quines són les línies de treball a desenvolupar? Quines propostes de projectes o accions concretes ens poden permetre aplicar aquestes línies de treball? Quins agents clau cal mobilitzar? Quines alertes hem de considerar?
Abans de respondre us recomanem consultar la fitxa d'aquest objectiu.
Per participar cal que estiguis registrada a la plataforma. Si encara no ho estàs, REGISTRA'T!
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
18 comentaris
Conversa amb aureli
Eliminar o substituir de les màquines expenedores (vendings) dels edificis oficials o vinculats a l'ajuntament de Barcelona, col•legis, oficines, hospitals. Casals de avis, etc
• El menjar porqueria, per peces de fruita o saludables, com ja s'està fent en algun col•legi privat.
• En comptes de be gudes refrescants, aigua.
• Eliminar/limitar la possibilitat d'utilitzar sucres en màquines expenedors de cafès i infusions.
Hola, Aureli, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva proposta i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb aureli
Fer acords amb el comerç de proximitat,
• Limitar/informar la venda de productes alts en sucre i greixos saturats, en la rodalia dels col•legis a menors d’edat.
• Aplicar el codi "NUTRI-SCORE" o semblant, en les etiquetes de preu dels expositors, ja que tots els fabricants no ho compleixen.
• I fer formació en els col•legis, casals d'avis i altres per a coneguin el seu significat.
Bon dia, Aureli, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació respecte a l'objectiu 3! Tindrem en compte les teves tres propostes de treball i les intentarem encabir en l'estratègia en què estem treballant.
Hola Aureli,
Estoy completamente de acuerdo contigo cuando apuntas la necesidad de invertir esfuerzos en el ámbito escolar, sobre todo en lo relativo a la alimentación escolar con productos de proximidad y a la necesidad de informar a las nuevas generaciones. Sin embargo, como nutricionista no estoy nada de acuerdo con el sistema NUTRI-SCORE. Este modelo francés evalúa los productos bajos criterios muy precisos que a veces dan resultados ridículos como categorizar el aceite de oliva virgen con una D (malo) y una Cocacola con una B (apto/correcto). Lo cual refuerza ideas completamente erróneas. Este es solo un ejemplo, pero hay muchos otros! Desde aquí animo a la Generalitat a crear su propio modelo basado en criterios más lógicos, saludables y sostenibles.
Hola, Marta, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació i continuar amb el fil del debat.
Conversa amb ayleeeeeeen
– Habilitar subvenciones a los productos que entren en la categoría de saludable podría reducir e incentivar la alimentación sana en sectores socioeconómicos bajos.
– Subir los impuestos a los alimentos procesados y de baja calidad nutricional así como a los establecimientos (pienso en locales de comida rápida) que ofrecen comida procesada a precios bajísimos o incentivar la implementación de opciones saludables en establecimientos como cines o locales de juego para niños.
–Implementar el detalle de la información nutricional en los menús de los establecimientos que ofrecen comida.
– Como han comentado más arriba, utilizar el sistema nutri-score podría ser beneficioso, pero existe mucha polémica alrededor de este. Crear un sistema confiable o mejorar las directrices de esta escala podría ser un punto interesante.
Hola, Ayleeeeeeen, agraïm la teva participació en aquest debat amb les teves quatre propostes! Les llegim i tenim en compte i intentarem afegir-les, si és possible, en l'estratègia en què estem treballant!
Conversa amb Daniel Guiñón
Una omisión importante en las recomendaciones dietéticas estandard son las consecuencias más allá de la salud individual. Cuando uno decide comprar un bistec en lugar de un pote de garbanzos para suplir una necesidad proteica, dicha decisión está contribuyendo a perpetuar sistemas insostenibles de ganaderia intensiva. En ellos, los animales se suelen mantener bajo condiciones que propician la zoonosis, la aparición de bacterias resistentes a antibióticos y la degradación del medio natural. Para dar cabida al espacio físico suficiente para estas naves industriales y los respectivos campos de monocultivo necesarios, se desplaza a la biodiversidad autóctona, incurriendo de nuevo en un mayor riesgo de zoonosis. Y por supuesto, cabe recordar las consecuencias para la salud de las personas del cambio climático, tanto de las obvias catástrofes climáticas, como de las menos obvias como la polución de aguas y cielos. Agregar esta visión holística al discurso es, en mi opinión, menester.
Hola, Daniel, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva visió i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb ComeComida
Existe un desconocimiento del concepto alimento sostenible de gran parte de la ciudadanía.
Las tiendas donde se vende fruta y verdura no deberían vender otros productos que no fuesen fruta, verdura o frutos secos, y suprimir cualquier otro producto como bollería, snacks, bebidas azucaradas y otros productos malsanos.
En los supermercados o establecimientos que vendan alimentación se debería prohibir colocar bollería, dulces o snacks al lado de las cajas de cobro.
Las librerías y papelerías no deberían vender bollería, snacks o dulces, en especial cerca de las escuelas.
La televisión pública no debería anunciar productos malsanos, y menos en los canales infantiles, y en las franjas horarias de mayor audiencia infantil. Aprovechar para comunicar campañas, con apoyo económico de Instituciones, de productos saludables y sostenibles que además no disponen de presupuesto para publicidad.
Establecimientos de alimentos (fruterías, pescaderías, carnicerías..) indicar país origen producto
Hola,@ComeComida, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem les teves idees i contribucions i ho tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb Mshu
Eliminar els aliments que perjudiquen la salud, posar nutri-escors reals que compleixen, no dir que es una cosa molt sana i que al darrera amagui sucres, eliminar els aliments multiprocessats, per poder fomentar això entra també tenir conciliació familiar, ja que els horaris seran raonables i les persones reduiran el consum del productes processats
Hola, Mshu, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva proposta i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb AcupunturaBarcelona
La alimentación es un pilar fundamental del mantenimiento de la salud, un pilar en que está totalmente en nuestras manos y con el que tenemos una influencia increíble en nuestro estado de salud.
Pero por ello, creemos que resulta vital también acompañarlo de un proceso de soporte y motivación mental, para que las personas puedan dar este paso con mayor seguridad y capacidades. Desde Acupuntura Barcelona intentamos trabajar esta perspectiva para poder ayudar a aquellas personas que quieren dar el cambio.
Hola, AcupunturaBarcelona, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació i la tindrem en compte, en la mida del possible, durant el procés d'elaboració de l'estratègia!
Conversa amb Silvia Valenzuela
Segurament ja s'està fent, però per si de cas: en el cas dels centres educatius i altres serveis públics (menjadors socials, hospitals, llars de gent gran, etc.) seria fonamental que els menús fossin 100% amb productes de temporada, amb més proteïna vegetal i verdures i, en la mesura del possible, de proximitat i ecològics, tal com es va fer al programa pilot a les escoles bressol.
Hola, Silvia, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva proposta i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia!
Carregant els comentaris ...