Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030
#EstrategiaAlimentacioSostenible Cap a la transformació del sistema alimentari
Objectiu 4. Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari
02
Maig
09:00
12
Juny
23:55
Darrer comentari de
Participants
8
Grups
0
Referència: BCN-DEBA-2022-05-159
Versió 147 (de 147) veure altres versions
- Amb l’adhesió a la Good Food Declaration, Barcelona es va comprometre a reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments en un 50% l’any 2030 respecte a la línia de base del 2015.
- L’elevat nivell de pèrdues i malbaratament alimentari és una de les debilitats del sistema alimentari a nivell català, estatal i global i la seva reducció és una de les fites (la 12.3) dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El malbaratament es produeix el llarg de tota la cadena alimentària.
- S’estima que a Europa es malbaraten més de 87 milions de tones d’aliments anualment al llarg de tota la cadena alimentària, el que correspon a 173kg per persona i any. El més sever és el cas de les fruites i verdures, de les quals se’n descarta entre un 41% i un 46% i representen el 46% del malbaratament generat a Europa.
- Recentment s’ha aprovat la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentari.
Què creus que cal fer des de la ciutat per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari?
Quines són les línies de treball a desenvolupar? Quines propostes de projectes o accions concretes ens poden permetre aplicar aquestes línies de treball? Quins agents clau cal mobilitzar? Quines alertes hem de considerar?
Abans de respondre us recomanem consultar la fitxa d'aquest objectiu.
Per participar cal que estiguis registrada a la plataforma. Si encara no ho estàs, REGISTRA'T!
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Tancar el debat
Quin és el resum o conclusions d'aquest debat?
11 comentaris
Conversa amb Andrea Di Gioia
Creo oportuno ayudar a las familias de forma practicas para que no produzcan en exceso, y para que tengan la posibilidad de recibir una propuesta de un menu semanal de facil adquisicion, preparacion y conservacion.
Hola, Andrea Di Gioia, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva visió i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb Aida Selimova
Veo oportunidad en optimizar los procesos promoviendo la planificación de los consumos semanales de fruta y verdura entre los ciudadanos. Eso permitirá a los pequeños comercios del barrio tener previsión de las cantidades de productos que se necesitan sus clientes “esta semana” y construir la oferta basando en esta demandas +10% para los imprevistos. Es un ejemplo perfecto y podría ser objetivo final, que requiere mucho trabajo previo, construyendo herramientas que facilitarían la planificación tanto para los ciudadanos/clientes como para comercios. Por otro lado, problema de cantidades creo que viene también desde mercabarna, cuando a los comercios sale más a cuenta comprar cantidades grandes. Al no saber los detalles del funcionamiento no puedo ofrecer la optimización, pero seguramente hay formas que podría descubrir si tendría posibilidad de verlo más profundo.
Hola, Aida, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva visió i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb Mshu
Crec que s'hauria de fer una planificació, facilitar receptaris a les families per saber que fer amb restes de menjar, donar directrius de conservació d'aliments, crear escoles de cuina públiques i gratuïtes, i que puguin ser utilitzades per tothom.
Hola, Mshu, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem la teva proposta i la tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Conversa amb Alicia Calvo de la Calle
Cal fer un acord amb comerços i restauració perquè domin els aliments a persones amb situació de vulnerabilitat. Proposar a les grans superficies alimentàries i comerços, disenyar un sistema per entregar a persones particulars i entitats els aliments en bon estat que vulguin llançar.
Hola, Alicia, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem les teves contribucions!
Crec que els del Banc dels aliments ja ho estan fent. Ho feu amb ells també?
Conversa amb Marta
En 2016 el Senado francés aprobó una ley contra el desperdicio alimentario de los supermercados en la cual obliga a las superficies de +400 m2 a crear contratos de donación con entidades locales. Es importante entender, que estas donaciones deben estar bien planificadas para que ciertos alimentos frescos puedan efectivamente ser transformados de manera eficaz y sobre todo segura a colectivos que puedan necesitarlos. Personalmente estoy muy a favor de desarrollar y potenciar las sinergias locales porque optimiza en sentimiento de colectividad y pertenencia al barrio. Pienso que en Barcelona o en Cataluña podríamos inspirarnos de esta iniciativa francesa. Legislar es MUY importante, pero mientras esto ocurre no podemos quedarnos de brazos cerrados.
Hola, Marta, moltes gràcies per participar en aquest debat amb la teva aportació. Valorem les teves contribucions i les tindrem en compte, si ens és possible, en el procés d'elaboració de l'estratègia
Carregant els comentaris ...