Garantir normatives i accions més contundents contra el malbaratament alimentari
Descripció:
Crear una comissió d'estudi i implementació d'accions per reduir el malbaratament alimentari. La comissió hauria d’estudiar què fer perquè els col·lectius vulnerables puguin aprofitar el menjar que caduca o ha sobrat en restaurants, escoles i hospitals. Instar a la Generalitat a aprovar un reglament de la llei 3/20 contra el malbaratament alimentari.Justificació:
En un context de crisi econòmica i inflació de preus, no és ètic que es llencin diàriament aliments que es podrien consumir de manera segura. Actualment, és difícil reduir el malbaratament alimentari per la legislació actual de seguretat alimentària i les responsabilitats dels establiments al respecte.-
Accions:
Creació d’una comissió fomentada per un tècnic municipal expert en seguretat alimentària, representants d’entitats com el Banc d’Aliments i representants d’empresaris alimentaris.
Implementar i fer seguiment de les accions que proposi la comissió.
Estudiar les següents possibles accions: 1) Utilitzar tots els aliments amb data de consum preferent 2) Consumir els aliments no caducats que llencen els supermercats 3) Fer formacions per cuinar emprant només el menjar necessari 4) Fomentar que tot el menjar que es llenci als supermercats vagi a la brossa orgànica 5) Facilitar llocs de trobada per la repartició d'aliments i 6) Elaborar una campanya per fomentar la cuina d'aprofitament.
Instar el Govern a aprovar un reglament de la Llei 3/20 contra el malbaratament alimentari. En cas que no es faci, copiar el text de la llei i adaptar-lo a l’àmbit municipal.
Permetre als restaurants reutilitzar el menjar que no s'hagi servit per fer receptes d'aprofitament: croquetes canelons, empanades...
Fomentar el compostatge amb les restes orgàniques de mercats municipals i supermercats.
Competència municipal: Compartida
Impacte: Alt
Dificultat: Mitjana
Prioritat: Alta
Termini: Mitjà
Actors implicats: Gerència d’Àrea de Mobilitat, Infraestructures i Serveis Urbans - Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus (Prevenció de Residus), OCCS, Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable (DS Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible. Gerència de Promoció Econòmica), Direcció de Mercats i Projectes Estratègics, Drets Socials, ASPB, Generalitat de Catalunya (canvi normatiu)
-
1
Seguiment juny 2025
25/06/2025Dins d'Acord de Ciutat per a l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible 2030, està en actiu el Grup de Treball per la Prevenció del Malbaratament Alimentari, en el que hi participa l'administració i entitats del sector, i des del qual s’implementen i es segueixen les accions. Paral·lelament, l’Ajuntament ofereix subvencions per a finançar projectes que les entitats portin a terme sorgides del mateix grup.
Es promou la prevenció del malbaratament alimentari a través de campanyes de comunicació i accions de sensibilització, com tallers i activitats. També s‘organitzen jornades per a donar a conèixer la guia per crear una xarxa d'aprofitament alimentari comunitària.
Es realitzen aportacions per a incorporar al reglament de desplegament de la Llei 3/2020 contra el malbaratament alimentari. Així mateix, per a facilitar l'aplicació de la Llei per al sector de la restauració i el comerç, s'estan elaborant guies de prevenció del malbaratament alimentari específiques per aquests establiments.
Amb l’objectiu de fomentar el compostatge amb les restes orgàniques de mercats municipals i supermercats, des del 2021, se’n fa recollida selectiva a tots els mercats alimentaris. Progressivament aquesta fracció de residus s'ha anat reduït fins a un 42% (en relació a valors del 2006), el que indica una reducció del malbaratament.
Compartir