Impulsar els Mercats Municipals com a espais de consum ètic
Descripció:
Transformar els mercats municipals per millorar la seva sostenibilitat en àmbits com els envasos, la venda de proximitat o els residus.Justificació:
Els mercats són un dels equipaments estrella de l'Administració local, i és adient transformar-los per fomentar el consum responsable, el producte de proximitat i les 3R.-
Accions:
Cedir espais dels mercats i atorgar ajudes perquè productors i pagesos puguin tenir la seva pròpia parada.
Instal·lar a cada mercat municipal un punt verd i un punt de retorn d’envasos. Implementar un sistema de recompenses vinculades a l’app i targeta que acumula punts bescanviables per descomptes en factures, parades del mateix mercat, comerços responsables o taxes (T-sostenibilitat).
Ampliar els horaris d’obertura dels mercats municipals perquè més gent hi pugui comprar. Reduir el cost de les concessions de les parades per fer-ho possible.
Impulsar l’ús envasos propis com ara carmanyoles, als mercats municipals. Eliminar, en el termini d’un any, els plàstics d’un sol ús a les parades dels mercats. Substituir-los per materials reutilitzables o, durant un període transitori, per materials més sostenibles com el paper o el cartró.
Competència municipal: Sí
Impacte: Mitjà
Dificultat: Alta
Prioritat: Baixa
Termini: Mitjà
Actors implicats: Institut Municipal de Mercats, Gerència d’Àrea de Mobilitat, Infraestructures i Serveis Urbans, Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus (Prevenció de Residus), OCCS, Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable (DS Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible. Gerència de Promoció Econòmica), Direcció de Comunicació Digital
Consideracions per part de l'Ajuntament: Pel que fa a l'acció “Ampliar els horaris d’obertura dels mercats municipals perquè més gent hi pugui comprar. Reduir el cost de les concessions de les parades per fer-ho possible”, aquest no és acceptat, perquè el model de parada en un mercat, que normalment és un negoci familiar, no permet obrir cada dia matí i tarda. Els mercats ja obren algunes tardes per facilitar que més ciutadans puguin anar a comprar-hi.
-
1
Seguiment juny 2025
25/06/2025L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona posa en marxa una nova campanya de ‘Comerç Verd’, un programa que té com a objectiu incrementar la visibilitat dels productes de proximitat i distingits amb certificats ecològics, de circuit curt i de qualitat als mercats municipals de la ciutat. El projecte, iniciat el 2021, s’ha consolidat com a referent dins l’eix de sostenibilitat dins de l'Estratègia d'Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 amb 481 parades adherides. Per reforçar-ne la visibilitat, al 2023 es va dur a lloc una campanya, en la qual es van repartir carmanyoles i bosses de reixeta. Addicionalment, entre el 17 de febrer i el 19 de març del 2025, s’ha dut a terme una segona campanya de comunicació i la iniciativa ‘El teu mercat et porta a pagès’, que inclou sortejos d’estades rurals i visites guiades a explotacions agràries. El projecte compta amb el suport de la Generalitat, la FEMM i altres actors municipals, i busca fomentar l’alimentació saludable, impulsar economies locals sostenibles i arribar a nous públics. També s'estan realitzant trobades entre productors locals i establiments de mercats municipals per afavorir la venda directa i de circuit curt d'aquests productes.
Actualment hi ha Punt Verd als mercats de Ninot i Sant Antoni, i també es compta amb punts verds propers als mercats del Clot, Sagrada Família, Sant Andreu, Fort Pienc i Llibertat.
El 2023 i 2024 es va fer una Guia pels comerciants dels Mercats per afavorir la reutilització d'envasos propis. Paral·lelament, a través de la Comerç Verd en el que es van entregar a la ciutadania 10.000 carmanyoles i 11.500 bosses de reixeta per a fomentar l'ús d'envasos reutilitzables en les compres realitzades als mercats municipals (2023). També es va fer un vídeo per a la ciutadania en el mateix sentit, publicat a les 100 pantalles instal·lades als mercats.
El juny de 2025 s’ha presentat la guia “Com reduir els envasos de plàstic d’un sol ús en la comercialització del peix i del marisc”.
Compartir